
Diş taşı temizliğinin dişlere zararı var mıdır?
Ağız hijyeni diş fırçası ve diş ipi kullanımı ile sağlanır. Normalde tüm insaların ağız içinde ağız florası dediğimiz bazı bakteriler bulunur. Bu bakteriler ağız bakımı tam saplanmazsa ağızdaki gıda artıklarına yapışır ve bakteri plağını oluşturur. Bakteri plağı uzaklaştırılmazsa da diştaşı meydana gelir.
Diştaşları oluştuktan sonra fırçalanma ile asla uzaklaştırılamaz. Plak ve diştaşı oluşumu dişeti hastalıklarına neden olduğu için öneö taşır. Çünkü dişeti iltihabı geliştiği zaman ağız kokusu, kanama, ödem, abse, kemik erimesi ve diş sallantısı ile diş kaybına kadar varan sonuçları beraberinde getirebilmektedir. Bu bağlamda diştaşının diş yüzeyinden ve ağız ortamından uzaklaştırılması gerekmektedir. Buna diitaşı temizliği denir.
Diştaşı temizliği 2 şekilde yapılır. Bunlardan birincisi dişeti hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve diş yüzeyine uyumlu aletler ile gerçekleştirilir. Bu aletler diş yüzeyindeki diştaşının kazınması ile çalışır. Ancak el aletleri sadece diştaşını temizlemekle kalöaz diş kökünü pürüzsüz bir hale getirerek gelecekte bakteri tutulumunu engeller. İkinci yöntem ise ultrasonik aletler dediğimiz sistemlerin kullanımı ile diştaşının temizlenmesidir. Bu yöntemde aletler titreşim ile çalışırlar ve diş yüzeyine zarar vermedem dişe ait olmayan diştaşını diş yüzeyinden titreşim hareketi ile uzaklaştırır.
Diş kökü ve diş minesi oldukça sert yapısal içeriğe sahiptirler. El aletleri ve titreşimle çalışan aletler sadece dişin doğal yapısına ait olmayan diştaşı ve diş plağını temizlerler ve asla diş yüzeyine zarar vermezler. Toplumda diştaşı temizliği diş yüzeyini inceltiyor ve zarar veriyor gibi önyargılar mevcut olsa da bu asla doğru değildir. Zaten dişeti hastalıklarının oluşum mekanizması düşünüldüğünde diştaşının diş yüzeyinden temizlenmesi konsepti kaçınılmaz olacaktır. Diştaşı temizliği de 3-6 aylık periyotlarda dişhekimi tarafından profesyonel olaral gönül rahatlığı ile gerçekleştirilmelidir.