İmplant tedavisi sonrası hastayı neler bekliyor?

İmplant tedavisi cerrahi bir tedavi olduğu için birçok hastada endişe yaratabilmektedir. İşlem öncesinde yapılacak anesteziden tutun, işlem sonrası sürece kadar çeşitli sorular akla gelmektedir. Ancak sanıldığının aksine implant tedavisi zorlu bir işlem değildir. Hastalar dişhekimleri tarafından dikkatlice değerlendirilir ve planlama yapılarak implant tedavisine başlanır.

İmplant uygulaması lokal anestezi altında yani iğne ile uyuşturularak yapılır. İşlem sonrası dönemde hastalara enfeksiyon olmaması için antibiyotik, ağız gargarası verilir. Çünkü gömük bir diş çekiminde bile çene kemiğinde enfeksiyon olmaması için benzer yaklaşım gösterilir. Ödem oluşmaması için buz uygulaması ile kas içine uygulanacak ilaçlar önerilir. Bunlara dikkat edem hastada ağrı oluşma riski çok azalır.  Bu ilaçlar alınmaz ise ağrı oluşacaktır çünkü vücut, yapılan cerrahi müdahaleleri "travma" olarak algılamakta ve reaksiyon vermektedir. Sosyal hayatını etkilememesi için doktor tarafından verilen talimatlara mutlaka uyulmalıdır.

İşlem sonrası 24 saat boyunca implant bölgesinden kanama gözlenebilir. Hastalar asla tükürmemelidir. Yara bölgesinin iyileşmesi ve kanamanın olmaması açısından bu önemlidir. Organize olmuş bir pıhtı ağız çalkalaması yapılırsa bozulacak ve tekrar kanama olacaktır. Ağız gargarasına da işlemden 24 saat sonra başlamakta fayda vardır.

Dikişli yapılan implant uygulamasından sonra dikişler 1 hafta sonra alınacaktır. Bu dönemde implant bölgesinde kaşıntı, hafif ağrı, kızarıklık ve dişetinde az miktarda ödem görülmesi olasıdır. Dikişsiz implant uygulamasında ise dikiş olmadığı için hastalarda dikişli bölgede görülebilecek reaksiyonlar oluşmayacaktır.

Ortalama 2 ay bekleme süresinden sonra implant çene kemiğine kaynaşacaktır.bu aşamadan sonra artık implant üstüne diş yapma sürecine geçilecektir. Bu bekleme süresinde nadir de olsa enfeksiyona bağlı ağrı görülebilmekte ve implant kaybı yaşanabilmektedir. Bu tarz bir etki görüldüğünde hastalar dişhekimlerine başvurmalıdırlar. İmplantın erken dönemde kaybı, vücudun reddetmesi değildir yukarıda bahsedildiği gibi enfeksiyona bağlı ve kemik hücrelerinin yeteri kadar çalışmamasına bağlıdır. Erken dönemde implant kaybı olsa da dişhekimi tarafından implant tekrar yapılabilir.